Asi tu budu omílet to co už znáte, ale není nad to si to "zopakovat".
Je lepší jísti tmavé pečivo nežli pečivo světlé. Radši si dejte čerstvé či mražené potraviny a dejte přednost syrové zelenině.
To byl takový malý úvod, teď bych zvolila přednášku o tucích :)
Tuky se staly značně diskutovaným problémem. Tuk tělo potřebuje k tvorbě energie (ale čeho je moc, toho je příliš). V souladu s nedávnými výzkumi se hovoří o zhruba 30% tuků ve stravě, většina by měla být nenasycených.
Nasycený tuk je při běžné pokojové teplotě pevnější než nenasycené. Patří sem máslo, sádlo... prostě věci živočišného původu.
Nenasycený tuk je naopak tekutější a jsou obvykle rostlinného původu, např různé oleje.
Je dobré používati slunečnicový či olivový olej místo sádla, čistý rostlinný margarín namísto ztuženého. Omezme živočišné tuky na minimum. Dobrý je ale rybí tuk, který sice nechutná moc dobře, za to obsahuje známé omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Nyní taková malá tabulka
Potraviny s vysokým obsahem tuku Potraviny s nízkým obsahem tuku
máslo rostlinný margarínplnotučné mléko odstředěné mléko
majonéza salátová zálivka z citronové šťávy či octa
arašídová pomazánka džemy či želé
smažené pokrmy pokrmy pečené či vařené
tučné prorostlé maso libové maso zbavené tuku
kuře s kůží kuře bez kůže
smetanové omáčky hořčice, marinády
bramborové lupínky pražená kukuřice
koblihy rýžové koláče
praveze je uplne na hovno :(
OdpovědětVymazatbojim sa ze tie posledne kila budu najtazsie :( prave preto ze je to kusok...